Održan treći Business Intelligence Forum – Business Outlook 2024.

BUSINESS OUTLOOK 2024. godišnji forum u organizaciji Business Intelligence Institute-a (BII), održan je u hotelu Metropol 13. decembra u prisustvu poslovnih lidera iz Srbije i inostranstva.

Tematski, forum je bio podeljen na nekoliko celina: LIDER BUDUĆNOSTI, LIKVIDNO  LIDERSTVO, SMART  MONEY  INVESTITOR, BUDUĆNOST (INVESTICIONOG) BANKARSTVA, CUTTING EDGE TECHNOLOGIES, deo posvćen inovativnim tehnologijama i energetskoj efikasnosti kao i važnosti podataka u AI dobu.

Nakon zvaničnog otvaranja foruma, usledio je intervju sa jednim od naših najpoznatijih i najboljih privrednika, vlasnikom Comtrade grupacije (Linkedin: Comtrade Group) Veselinom Jevrosimovićem. Aleksandar Plavšin, direktor Business Intelligence Institute-a je sa gospodinom Jevrosimovićem pričao o tome kakav treba da bude lider budućnosti, a s obzirom da i sam sagovornik kaže za sebe da je futurolog što je mnogo puta i dokazao velikim poslovnim poduhvatima i rezultatima svoje grupacije. Na koji način lideri koriste intuiciju i svoje iskustvo, da li se lideri prepoznaju po svojoj harizmi, emocionalnoj inteligenciji, o čemu razmišljaju u svom „backstage-u“. Kako iskustvo, razvojne šanse i prilike pretočiti u uspešne priče i projekte, na koji način podsticati zaposlene da iskoriste šansu za sopstveni razvoj u jednoj multinacionalnoj kompaniji sa preko pet hiljada zaposlenih, bile su samo neke od tema ovog interesantnog i inspirativnog intervjua.

Naredni panel posvećen likvidnom liderstvu, moderirao je Aleksandar Plavšin, direktor Business Intelligence Institute-a, a uz učešće dve liderke, Ivanke Novaković CHRO kompanije Delta holding i Ivane Kappenmann, partnera i CFO iz novosadske komanije Vega IT. Da li savremen lider treba da ima elemente likvidnog liderstva i na koji način to može biti primenljivo u korporativnom okruženju, koja je prava mera između strpljenja i prebrzog donošenja odluka u vremenu gde se poslovne promene dešavaju na dnevnom nivou. Šta je agilnost? Gde je granica između „likvidnosti“, fleksibilnosti i poslovne „anarhije“, investicije u Srbiji, regionu, dostupnost ljudskog kapitala, ambijent i povraćaj uloženih investicija, mnogo je interesantnih tema obrađeno na ovom panelu uz zaista izvrsne gošće.

Tema „LIKVIDNO LIDERSTVO“ je ujedno i nosilac najnovijeg izdanja Bussiness Intelligence Review, poslovnog magazina kojeg uređuje i izdaje Business Intelligence Institute koji je i predstavljen na događaju.

Poseban deo foruma je bio posvećen investicijama i budućnosti investicionog bankarstava gde su panelisti bili renomirani ekonomski znalci i profesionalci. Prvim panelom „Smart  money  investitor“, moderirao je Vladimir Pavlović, direktor, WM Equity Partners sa gostima Radetom Rakočevićem vlasnikom i direktorom Senzal Capital-a i Milanom Marinkovićem, partnerom u kompaniji WM Equity Partners.  Na ovom panelu, mnogobrojni gosti su mogli da se upoznaju sa ključnim faktorom koji determiniše poslovni uspeh, kako se nositi sa istim, na koji način treba upravljati usponima i padovima u poslu, poslovnoj intuiciji. Kako je globalna ekonomska situacija usložena dešavanjima u poslednjih nekoliko godina, morali smo da se dotaknemo teme kako „smart money” investitor razmišlja u ovakvim kriznim situacijama i šta se promenilo u domenu investiranja.

Budućnost bankarstva, šta je zapravo investiciono bankarstvo? Šta treba privreda da zna za 2024? Bila je tema narednog panela gde su panelisti bili Filip Bovan, ekspert sa višegodišnjim iskustvom u J.P. Morganu (Njujork i London) i Aleksandar Bogdanović  predsednik IO Mobi banke. Ovim panelom je moderirao dr Veljko Mijušković docent sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pitanja za goste su bila vrlo interesantna i ticala su se globalnog trenda „neobanaka“ i da li Srbija ima svu potrebnu regulativu i infrastrukturu za ovo vrstu bankarstva, digitalizaciju i veštačku inteligenciju u bankarstvu, koji su danas globalni centri investicionog bankarstva, u kom obimu i na koji način je za očekivati da se ono razvije u srednjem roku.

Naredni panel je bio posvećen održivosti, unapređenju u domenu zelene transformacije, inovativnim rešenjima i na koji način možemo štedeti i smanjiti zagađenje okoline na našem mikro nivou. Šta je adijabatsko hlađenje, primena u praksi, kako funkcioniše i koje su mu prednosti je takođe jedna od tema panela na kome je sagovornik moderatora Ivana Gazdića, partnera u CMS Beograd bio Miloš Smiljanić, Director of Solution Design and Sustainability kompanije ENEL PS.

Poslednji, ali ne manje zanimljiv panel je bio posvećen bitnosti podataka u AI dobu i primeni u praksi. Moderator ovog panela je bio Darko Marjanović, genaralni direktor kompanije Things Solver, dok su njegovi sagovornici bili Dejan Aleksov, Managing Director iz Benu apoteka i Zorana Branković, COO  Banke Intesa. Kako se inovacije u domenu veštačke inteligencije ubrzavaju, ova vrsta transformacije zahteva različite vidove standardizacije, efikasnijih procesa, bezbednosti, zaštite podataka i naravno transparentnost.. Na koji način tehnologija pomaže u postizanju cilja, koje koristi donosi kompanijama ili klijentu, a da se to ne doživljava kao ometanje biznisa bila su samo neka od zanimljivih pitanja i tema za paneliste.

Posebnu zahvalnost Business Intelligence Institute duguje kompanijama koje su podržale ovaj fantastičan forum: Građevinar, Srbija inovira, Enel PS, Mobi banka, Eurobanka, Things Solver i Marsh.

Ove godine Specijalno priznanje za autorski tekst sa najviše pregleda na društvenim mrežama u 2023. godini uručeno je Sonji Pipić, izvršnoj direktorki za finansije i organizaciju kompanije STANDCERT D.O.O. za tekst „ESG Sertifikacija“.

Nakon završetka oficijelnog dela foruma, gosti su imali priliku da u opuštenoj atmosferi razmene utiske i prošire svoju poslovnu mrežu kontakata kao i da uživaju u priređenom koktelu uz koncert dueta violine i gitare Wonder Strings.

Pročitajte još