Poslovno diplomatski doručak – Pametna ekonomija

Pametna ekonomija se zasniva na tehnološkim inovacijama, efikasnosti resursa, održivosti i visokom društvenom blagostanju kao motorima uspeha. Ona usvaja inovacije, nove preduzetničke inicijative, povećava produktivnost i konkurentnost sa opštim ciljem poboljšanja kvaliteta života svih građana kao i da preoblikuje naš ekosistem: transformisanjem društva, realnog sektora, energetske mreže, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Imajući u vidu potrebu da predstavimo i razgovaramo o veštinama i znanju neophodnim za kreiranje dodatne vrednosti, koja su iskustva u kreiranju pametne ekonomije najrazvijenijih zemalja, pametnoj specijalizaciji i drugim pitanjima vezanim za pametnu ekonomiju, u  četvrtak 21. februara smo u hotelu Metropol organizovali poslovni panel uz učešće NJ.E. Jaewoong LEE, ambasadora Republike Koreje u Republici Srbije, profesora Vladimira Crnojevića, direktora BioSens Instituta, Dragane Đurice, generalne sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji i Vladana Todorovića CEO i osnivača kompanije Advanced Security Technology. Panel je moderirala Tatjana Veselinović.

Održani panel, Poslovno diplomatski doručak, je deo aktivnosti našeg Business Intelligence Intitute-a, koji okuplja generalne direktore, vlasnike kompanija, članove IO banaka i osiguravajućih kuća i mnoge druge C level članove, ali i predstavnike ekonomskih odeljenja ambasada u Srbiji.

Nakon pozdravne reči Vesne Stajić koja se obratila gostima ispred Business Intelligence Institute-a, prisutne paneliste i goste je pozdravio Naim Leo Beširi izvršni direktor Instituta za evropske poslove koji je već 4. godinu za redom jedan od partnera ovog događaja. Ove godine su nam u organizaciji partneri bili i ProCredit Bank i Evropski pokret u Srbiji.

Na poslovno diplomatskom doručku, NJ.E ambasador Južne Koreje, gospodin Jaewoong LEE nam je pričao o uspehu i transformaciji Republike Koreje, od siromašne zemlje nakon II svetskog rata do kreatora budućnosti koja ulaže u istraživanje i razvoj skoro 5% BDP-a godišnje, zemlja koja se najviše oslanja i ulaže u obrazovanje, ali i zemalja sa najvećim brojem radnih sati na svetu.

Direktor instituta Biosens iz Novog Sada koji je jedan od najboljih primera pametne ekonomije u Evropi, profesor Crnojević, je naglasio neophodnost kokreacija istraživačkih centara i privrede, većeg ulaganja u obrazovanje (Srbija izdvaja 0.96% svog BDP-a godišnje), promenama i trendovima u razvoju tehnologije kao i aktivnostima na polju visoke inovativne tehnologije koju kreira institut.

Dragana Đurica, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji nas je upoznala sa projektom pametne specijalizacije i koliko nam ona može značiti u EU integracijama i u otvaranju pristupa strukturnim i kohezionim fondovima EU. Kakva su istraživanja u EU koja ukazuju na korelaciju nivoa razvoja pametne ekonomije sa kvalitetom života građana,  da li Srbija ima i koje su šanse za privlačenje pametnih investicija su bila takođe neka od pitanja na koje nam je gen. sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji pružila iscrpne informacije.

O tome koliko pametan biznis može da utiče na unapređenje reputacije jedne zemlje, koji je optimalan iznos ulaganja u R&D za kompanije, prisutnim gostima je pričao osnivač i CEO kompanije Advanced Security Technology Vladan Todorović koja se bavi cyber security sistemima i globalno je prisutna u ovoj oblasti.

Nakon završetka zvaničnog dela, gosti su imali vremena da uz doručak razmene mišljenja i uspostave nove kontakte.

Pročitajte još