RADNI DORUČAK ,,ŠTA NAM DONOSE IZMENE ZAKONA O STRANCIMA I ZAKONA O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA“

U Beogradu je, 14. marta 2024. godine, održan Radni doručak u organizaciji Advokatske kancelarije TSG Advokati Beograd, Slovenačkog poslovnog kluba i CANSEE kanadsko-srpskog poslovnog  udruženja na temu: Šta nam donose izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca? Dileme i izazovi u praksi.

Radni doručak je održan u hotelu „Holiday Inn“, uz prisustvo predstavnika nadležnih državnih organa i velikog broja zvanica iz raznih privrednih sektora, ali i stranih ambasada, konsultanata i pravnih savetnika.

O ovoj veoma aktuelnoj temi, koja uključuje izmene u regulisanju imigracionog statusa stranaca u Republici Srbiji i primerima iz prakse govorili su: gđa Zorica Vulić (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kabinet ministra i policijski službenik Uprave granične policije), gđa Radojka Krsmanović (Ministarstvo unutrašnjih poslova, šef Odseka za privremeni boravak i stalno nastanjenje u Odeljenju za strance), gđe Ivana Čikarić i Katarina Denčić (Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za rad i zapošljavanje), gđa Biljana Marić (Kancelarija za informacione tehnologije i elektonsku upravu). Ovim događajem je moderirala član TSG tima, advokat partner Ivana Stefanović.

Na samom početku, napravljen je osvrt na razloge i glavne motive donošenja izmena, koji se ogledaju u usklađivanju srpskog zakonodavstva sa direktivama EU, liberalizacije postupka zapošljavanja stranaca i jačanja konkurentnosti tržišta rada u Srbiji.

Tokom izlaganja, uz veoma živu diskusiju i interaktivnu razmenu mišljenja i iskustava sa učesnicima seminara, detaljno su izložene izmene i dopune navedenih zakona koje se pre svega ogledaju u promenama u procesu odobravanja privremenog boravka i zapošljavanja stranaca. Učesnici su imali priliku da od panelista, koji poseduju značajno iskustvo u ovoj oblasti, čuju o novim pravilima za radno angažovanje stranaca u Srbiji i sa njima razmene dileme i izazove iz prakse. Nakon predavanja, u neformalnoj atmosferi nastavljen je razgovor o svim otvorenim pitanjima i očekivanjima o rezultatima koje će promene doneti.

Pročitajte još