Sajber prevare u svetu: Više od 230 miliona prevara u 2023. godini

Elektronsko bankarstvo, koje koristi više od 4 miliona građana u Srbiji, donelo je sa sobom brojne pogodnosti, ali i potrebu za pojačanom zaštitom podataka na internetu. Jedna od najčešćih pojava u digitalnom okruženju su takozvane „phishing“ kampanje koje služe za lažno predstavljanje finansijskih institucija ili servisnih provajdera, s ciljem krađe ličnih podataka poput korisničkih imena, lozinki ili brojeva kreditnih kartica. U protekloj godini, preko 230 miliona ljudi širom sveta bilo je žrtva različitih vrsta ovakvih prevarnih radnji.

U poslednje vreme, među najčešćim oblicima sajber prevara ističu se lažne ankete na koje stručnjaci posebno skreću pažnju. „Sofisticirane prevare biznis korisnika, kao i privatnih korisnika moraju se sprečavati podizanjem svesti o ovoj temi. Kontinuirano istraživanje modela sajber prevara i redovna edukacija korisnika su ključ zaštite u digitalnom svetu“ izjavio je Darko Šehović, rukovodilac FIN-CSIRT-a i Službe bezbednosti Udruženja banaka Srbije.

Pored edukacije, direktor IT sektora Yettel Bank, Predrag Budimir, naglašava važnost uvođenja najsavremenijih biometrijskih rešenja – poput sistema Liveness koji predstavlja video-identifikaciju druge generacije čije je individualne osobine gotovo nemoguće kopirati ili zloupotrebiti.

O novinama u evropskoj regulativi, govorio je Andrej Stojić, direktor integracija sajber bezbednosti u kompaniji Oktacron. „Želim da istaknem značaj namere osnivanja kancelarije za informacionu bezbednost koje je Republika Srbija prepoznala kao ključnu tačku u standardizaciji državnih uprava i finansijskog sektora“, rekao je Stojić, te dodao da je pred nama regulatorno uređenje ove oblasti koje podrazumeva usaglašavanje sa standardima Evropske Unije.

„Verujem da govorim u ime svih kolega iz bankarskog sektora kada kažem da ulažemo sve svoje napore u cilju sprečavanja napada prevaranata i zaštite naših korisnika. Međutim, naš uspeh ne bi bio moguć da nije podrške i primera koji nam daje Narodna banka Srbije“, dodao je Budimir nakon panela „Sajber bezbednost – kako se zaštititi“ koji je održan u prostorijama Business Inteligence Instituta u Beogradu u organizaciji Udruženja banaka Srbije.

Pročitajte još