Izložba Unknown Familiars u Leopold muzeju predstavila 80 remek dela domaće Wiener Art kolekcije

Povodom 200. godišnjice kompanije Wiener Städtische Versicherungsverein, u prestižnom Leopold muzeju u Beču 7. maja je otvorena izložba „Unknown Familiars” (Nepoznati poznanici) na kojoj su predstavljeni delovi iz umetničkih kolekcija kompanija članica Vienna Insurance Group (VIG) i Wiener Städtische Versicherungsverein.

Na otvaranju izložbe prisutne su pozdravili direktor Leopold muzeja Hans Peter Viplinger, predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische Wechselseitige Robert Lashofer, kustosi izložbe Filip Batka  i Vanesa Joan Miler. Izložbi je prisustvovala članica izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja Svetlana Smiljanić.

„Prvi put su predstavljena umetnička dela iz šest korporativnih kolekcija kompanija – članica Vienna Insurance Group (VIG). VIG je vodeća osiguravajuća grupa u regionu Centralne i Istočne Evrope koju čini pedeset osiguravajućih društava iz trideset zemalja“, istakla je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja, prilikom otvaranja izložbe.

Postavka zauzima ceo sprat oko Donjeg atrijuma i obuhvata preko 200 dela različitih žanrova iz različitih perioda. Mlada savremena umetnost susreće se sa modernizmom međuratnog perioda; avangarda 1970-ih susreće važne pozicije austrijske sadašnjosti. Počevši od zbirke češke kompanije Kooperativa, koja je predstavljena izborom dela iz perioda od 1900. do 1950. godine, razvija se mreža tematskih i stilskih referenci, koja se nastavlja u dijalogu i selektivnom preklapanju sa delima iz drugih zbirki. Zajedno sa kolekcijom BTA Baltic, austrijske kolekcije pokrivaju širok spektar od klasičnog modernizma do aktuelnih savremenih praksi. Zbirka Wiener Städtische Versicherung obuhvata dela Gustava Klimta i Oskara Kokoške, predstavnika svog vremena, koje Leopold muzej takođe čuva, i proteže se kroz 20. vek do nedavnih radova mlađih umetnika koji žive u Beču.

Kolekcija Wiener Städtische osiguranja, osvrće se pre svega na događaje jugoslovenske avangarde u drugoj polovini 20. veka. 80 izloženih radova iz srpske Wiener Art kolekcije savremene umetnosti čine slike, instalacije, fotografije, video radovi i skulpture – istinska remek dela domaće scene, koja nije zaostajala za svetskim trendovima, već je u pojedinim slučajevima išla ispred njih. U pitanju su radovi 15 umetnika poput Vladana Radovanovića, novosadske grupe Dei Leči (Bora Vitorac i Dragan Pavlov), predstavnika beogradske konceptualne scene – Dragoljuba Raše Todosijevića, Zorana Popovića, Neše Paripovića, Radomira Damjanovića Damjana, Zorana Naskovskog, ali i umetnica kao što su Mira Brtka, Milena Čubraković, Ana Bešlić.

Wiener Art kolekciju smo osnovali 2011. godine, sa ciljem podrške savremenoj umetničkoj produkciji. Danas je to impozantna zbirka koja sadrži 600 dela od 100 umetnika i predstavlja retku kolekciju sa ovih prostora koja se sistematično i dosledno bavi sakupljanjem i čuvanjem umetničkih dela savremene srpske umetnosti. Izlaganjem dela u Leopold muzeju nastavljamo da promovišemo domaću umetničku scenu”, istakla je Svetlana Smiljanić.

Podržana asocijativno osmišljenom izložbenom rutom, izložba je organizovana na kružni način i može se istraživati iz centralnog Donjeg atrijuma kroz svaku od četiri sale u jednakoj meri.

„Čak i ako se samo pojedinačni radovi na izložbi mogu svrstati u istorijski nadrealizam u užem smislu, nadrealno se može naći u brojnim predmetima u izložbi, bez obzira kada su nastali. Nadrealizam je takođe nevidljiva prizma izložbe, koja omogućava da se veoma različite kolekcije pojavljuju u neočekivanim grupama u umetničko-istorijskim periodima i medijima,” istakao je Philippe Batka, kustos izložbe, objašnjavajući da Unknown Familiars uklanja neke od kamena temeljaca sa kojima smo se upoznali kada posmatramo umetnost u korist susreta sa novim, i stavlja ono što je istinski poznato – porodično – u nepoznatu perspektivu.

Direktor muzeja Hans Peter Wipplinger osvrnuo se na naslov izložbe za koji je rekao da je veoma važan jer sugeriše porodičnu bliskost iako se umetnici i ne poznaju.“Na ovoj izložbi videćete radove od epohe, recimo 1890. Godine do umetničke produkcije iz prošle godine. Imamo različitu kulturnu pozadinu, različite tradicije i način na koji se nosimo sa modernizmom, ali i nas ovaj događaj okuplja i čini da se razumemo i približimo jedni drugima“, istakao je on.

Izložba Unknown Familiars biće otvorena do 6. oktobra ove godine.

Philippe Batka – kustos izložbe, Hans-Peter Wipplinger – direktor Leopold muzeja, Vanessa Joan Müller – kustos izložbe, Svetlana Smiljanić – član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja Robert Lasshofer – predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische Wechselseitige

Foto: Richard Tanzer; APA-Fotoservice/Rudolph

Pročitajte još