Sava Centar i Beograd spremni da dočekaju skupove sa više od 5.000 učesnika

(Beograd, 9. novembar): (Beograd, 9. novembar): Kompanija Delta Holding u rekonstrukciju Sava Centra ukupno je uložila više od
118 miliona evra. Obnova Sava Centra trajala je nepune dve godine, a rezultat je moderan, održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima tako da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca, istaknuto je prilikom posete predstavnika medija.

Kompanija Delta Holding rekonstrukciju je podelila u dve faze kopirajući i samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine – prvo je završen kongresno-poslovni deo, dok je završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine. Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala. Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u čuvenoj Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.
Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar kada će se održati prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.

„Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava Centrom i bez njega. Beograd sada može da konkuriše za organizaciju velikih međunarodnih skupova, a kada Sava Centar popuni svoje kapacitete to znači da će biti popunjeni i svi hotelski smeštaji u glavnom gradu, a dodatni posao imaće i restorani, prevoznici, pružaoci različitih usluga i brojni mali biznisi. Renoviranje Sava Centra nije važno samo za Delta Holding, ono je važno za kongresnu industriju, a možemo reći i celokupnu ekonomiju Srbije“, izjavila je prilikom obilaska Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra.
Prostor Sava Centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom).

„Da bi Sava Centar izgledao kako danas izgleda, u rekonstrukciju je uloženo više od 118 miliona evra“, rekla je
Angelina Nekić, potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka kompanije Delta Real Estate. „Zbog značajnog rasta troškova projekta, biće potrebno vreme od 15 do 18 godina da bi se ova investicija isplatila. Ono što želim da istaknem je da za Delta Holding, Sava Centar nije na prvom mestu profitni posao, već i izraz želje da očuvanjem jednog ovakvog objekta doprinesemo zajednici u kojoj poslujemo.“

Tokom rekonstrukcije objekta u potpunosti je očuvana arhitektura Sava Centra koja je delo našeg čuvenog
arhitekte Stojana Maksimovića i zbog koje je ovaj centar bio nominovan za Prickerovu nagradu, najveće Sava Centar i Beograd spremni da dočekaju skupove sa više od 5.000 učesnika svetsko priznanje u oblasti arhitekture. Stara staklena fasada zamenjena je energetski efikasnim staklima, ali je ostala ista boja fasade i kose linije po kojima se prepoznaje ovaj objekat. U unutrašnjosti je zadržana većina
poznatih detalja arhitekte Aleksandra Šaletića, kao što su velike grube betonske površine, čuveni luster i drugi generacijama prepoznatljivi unutrašnji elementi. Očuvane su poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i više umetničkih dela.

Posle rekonstrukcije Sava Centar postaje pametna i zelena zgrada, koja će biti globalno ekološki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope. Objekat je napravljen ne samo da štedi električnu energiju, već i da je proizvodi, zahvaljuljući solarnim panelima koji su instalirani na krovu. Kao što je 1977. godine sagrađen sa pogledom u budućnost, tako i danas renovirani Sava Centar ima istu
viziju: da oslonjen na svoju slavnu prošlost bude centar najvećih budućih događaja u glavnom gradu Srbije.

Pročitajte još